Det är faktiskt ert ansvar att välja politiker

Tala nu om för folk varför de ska rösta! Jag har fått den uppmaningen många gånger.

Som om vi som är med i politiska partier förväntas vara någon slags dammsugarförsäljare som ska göra reklam för "vår" produkt politik.

Jag ser visserligen framför mig glädjen hos en dammsugarförsäljare som blir ombedd att berätta varför någon behöver en dammsugare, och inser att jag borde vara glad över tillfället, men det känns ändå fel.

Behöver ni verkligen politiker, eller f d politiker, som ska tala om för er varför ni ska rösta? Är inte poängen precis tvärtom – att det är ni som genom er röst ska tala om varför ni vill ha politik? Ni som ska tala om vad ni vill att politikerna ska göra?

Det är NI som borde tycka att ni ska rösta. Jag och mina fd politikerkollegor är, liksom dammsugarförsäljaren, inte helt objektiva. Så klart tycker vi att vi gjort eller gör något viktigt. Men det är ju ER politik. Det är ERA politiker. Det är till och med era pengar politiken bestämmer över.

Kanske är det här problemet ligger. Att vi alla lite till mans och kvinns tycks ha glömt bort att det är så det förhåller sig. Politiker har en tendens att se väljarna som "deras". Ofta uttrycks det också så i media. "Moderaternas väljare har gått till Socialdemokraterna". Som om det någonsin var moderaternas väljare. Möjligen var moderaterna väljarnas. Tills väljarna istället gjorde socialdemokraterna till sina.

Det händer att någon skriver till mig och klagar över att "politikerna" är ohederliga, korrupta eller bara allmänt korkade. Då rekommenderar jag dem helt sonika att rösta på några andra eller, om de inte hittar några, starta ett eget parti och försöka vinna röster. Detta svar brukar göra dem mycket förvirrade. De har uppenbarligen inte tänkt så. "Politikerna" är en oföränderlig institution i deras ögon.

Detta trots att det finns många exempel på att människor startat partier och lyckats bli valda till beslutande församlingar. Bara de senaste decennierna har vi exempel som Miljöpartiet, Ny Demokrati, Junilistan, Piratpartiet, Feministiskt initiativ, Sverigedemokraterna och ett stort antal lokala eller regionala partier. Personröster påverkar i sin tur vilka personer som väljs.

I Europaparlamentsvalet har valdeltagande sjunkit kraftigt sedan 70-talet. Samtidigt gnäller folk mer på politiken. Jag tror det hänger ihop. Visst, skyll detta på "politikerna" om ni vill. Att de inte pratar så att ni förstår, att de inte pratar om rätt saker eller att det är för otydligt vad de vill. Men det är faktiskt ert ansvar att välja politiker.

Den som inte röstar har själv frivilligt avstått möjligheten att påverka vilka politiker som blir valda och överlåtit det beslutet till andra. Då är det bättre att hålla tyst, sluta gnälla och acceptera läget som det blev, kan jag tycka.

I år är det val till Europaparlamentet igen. Jag tänker i alla fall inte överlåta till någon annan att utse mina politiker.

Maria Wetterstrand

Publicerad i Sydsvenska Dagbladet

Böcker

Omstartskommissionen

På uppdrag av Stockholms handelskammare har Maria tillsammans med ett antal andra experter skrivit ned sina tankar om hur Sverige bäst kan omstarta ekonomin efter pandemin, med fokus på klimat och miljö. Genom att satsa rätt nu byggs Sverige starkare för framtiden. Boken kan laddas ner hos Stockholms handelskammare

Debatt

Om ordet ”måste” och företagens hållbarhetsarbete

Jag fick en gång tipset av en ledarskapscoach att sluta använda ordet ”måste” när det gäller mig själv och min egen utveckling. Tanken bakom tipset är att måsten känns negativa och skapar stress. Att istället använda ord som ”vill” eller ”ska” skapar en känsla av egenmakt och hjälper oss därför att känna kraft i det vi gör. 


 Webbplatsen ligger i framkant och drivs av SpaceLoops CMS v.3.5.4